Συναγρίδα πλακί


Συναγρίδα πλακί

Συναγρίδα πλακί
Υλικά για 6 άτομα

  • 1 ½ κιλό ψάρι ολόκληρο ή σε φέτες
  • 5 μεγάλα κρεμμύδια κομμένα σε ροδέλες
  • 7-8 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
  • 1 φλιτζάνι του τσαγιού μαιντανό ψιλοκομμένος
  • 2 ½ κουταλιές της σούπας πελτέ ντομάτας
  • 3 ώριμες ντομάτες
  • ½ φλιτζάνι του τσαγιού λευκό ξηρό κρασί
  • χυμό 1 λεμονιού
  • 1 φλιντ΄ζανι του τσαγιού λάδι
  • αλάτι, πιπέρι



Καθαρίζουμε και πλένουμε το ψάρι. Αλατοπιπερόνουμε, το περιχύνουμε με το λεμόνι και το αφήνουμε 1 ώρα. Βυθίζουμε τις ντομάτες σε βραστό νερό, τισ ξεφλουδίζουμε και αφαιρούμε τους σπόρους τους.

Τισ ψιλοκόβουμε. Σε ένα τηγάνι ζεσταίνουμε 3 κουταλιές της σούπας λάδι και σοτάρουμε τα κρεμμυδια με το σκόρδο. Προσθέτουμε και τις ντομάτες. Αλατοπιπερώνουμε και ανακατεύουμε. Βράζουμε τη σάλτσα 5-6 λεπτά. Προσθέτουμε τον πελτέ διαλυμένο στο κρασί. Ανακατεύουμε, αρωματίζουμε με το μισό μαϊντανό και κατεβάζουμε τη σάλτσα από την φωτιά.

Σε ένα πυρίμαχο σκεύος απλώνουμε μια στρώση ψάρι και από πάνω τη μηισή σάλτσα. Επαναλαμβάνουμε με το υπόλοιπο ψάρι, την υπόλοιπη σάλτσα και το λάδι και πασπαλίζουμε με το μαϊντανο. Ψήνουμε το φαγητό σε προθερμασμένο φούρνο 45 λεπτά στους 200 βαθμούς C μέχρι να πιει όλο του το νερό και να μείνει με το λάδι του.