Ριζότο με αχιβάδες και γαρίδες


Ριζότο με αχιβάδες και γαρίδες

Ριζότο με αχιβάδες και γαρίδες
Υλικά για 6 άτομα

  • μισό κιλό αχιβάδες
  • μισό κιλό μύδια
  • 400 γραμ γαρίδες αποφλοιωμένες (κρατάτε μερικές ολόκληρες για ντεκόρ)
  • 1 σκελίδα σκόρδο.Προσθέτουμε1 μικρό κρεμμύδι τριμμένο
  • 350 γραμ ρύζι (ιταλικό ριζότο)
  • 1 φλιντζάνι του τσαγιού λευκό ξηρό κρασί
  • 1 καυτερή πιπερίτσα ψιλοκομμένη
  • 2 κουταλιές της σούπας μαιντανό τριμμένο
  • 4 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
  • 1 ½ λίτρο ζωμό λαχανικών
  • αλάτι, πιπέρι



Καθαρίζουμε τα μύδια με ένα βουρτσάκι, αφαιρούμε τα γένια τους και πλένουμε πολύ καλά σε άφθονο νερό. Πλένουμε επίσης πολύ καλά τις αχιβάδες και τις βάζουμε να μουσκέψουν σε μια λεκάνη με κρύο και αλατισμένο νερό 2 ώρες. Τις ξεπλένουμε σε άφθονο νερό.

Σε ένα μεγάλο τηγάνι ζεσταίνουμε 2 κουταλιές της σούπας λάδι και σοτάρουμε το σκόρδο. Προσθέτουμε τις αχιβάδες, τα μύδια, αρκετό πιπέρι και μια κουταλιά τριμμένο μαιντανό. Τα βράζουμε μέχρι να ανοίξουν (πετάμε αυτά που δεν ανοίγουν). Κρατάμε μερικά ολόκληρα για ντεκόρ και καθαρίζουμε τα υπόλοιπα οστρακοειδή. Φιλτράρουμε το ζουμί στο οποίο έβρασαν.

Σε ένα τηγανάκι σοτάρουμε το κρέμμύδι με μια κουταλιά λάδι, την πιπερίτσα και λίγο ζωμό λαχανικών 3-4 λεπτά. Σε μια μεγάλι και χαμηλή κατσαρόλα σοτα΄ρουμε το ρύζι στο υπόλοιπο λάδι 2 λεπτά. Το σβήνουμε με το κρασί και προσθέτουμε το μείγμα με το κρεμμύδι και την πιπερίτσα. Ανακατεύουμε, αλατίζουμε και περιχύνουμε κατά διαστήματα το ρύζι με το ζεστό ζωμό. Σιγοβράζουμε για 18-20 λεπτά μέχρι να απορροφήσει όλο το ζωμό.

Πέντε λεπτά πριν το τέλος προσθέτουμε τις γαρίδες και ανακατεύουμε ελαφρά. Δύο λεπτά πριν προσθέσουμε τα οστρακοειδή. Αφήνουμε το ρυζότο να ξεουραστεί σκεπασμένο για 5 λεπτά. Πασπαλίζουμε με μαιντανό και σερβίρουμε.